érembolt (limited issue) Lapis András szobrászművész érmei

Kedvező ár! Gazdag választék! Magas művészi színvonal, alacsony példányszám! Kapcsolat: +36 30 9 68 41 63

TÖMÖRKÉNY ISTVÁN

öntött cizellált plakett

 

 tomorkeny-portre.jpg

51 példányban készül

ára: 25.000,- Ft + postalöltség

 

Fehér kócsagmadár 

Ki volt Tömörkény? A magyar Alföld költője volt. 

Petőfi volt, de prózában írt. Szegedi paraszt volt, de verset érzett, költeményt mondott. Nemzetünk kincse volt, mint a régebben meghalt magyar költők, akik elhalványodva, de felejthetetlenül néznek vissza szépséges nemzeti múltunkból; akik a régi Magyarország történetét, érzésvilágát, gondolatföldjét műveikben nekünk hagyományba tették, hogy sohase felejtsük el apáinkat áldani. 

Tömörkény azt a Magyarországot írta meg, amely még itt van, de már elszállóban van, mint a felhő a szél szárnyán. Azt a Magyarországot festette le nekünk apró betűivel, amely Magyarország maholnap éppúgy a múlté lesz, mint atyáink országa volt. A magyar parasztról alkotott mitológiát, amely paraszt meghalt hazája védelmében a földért, amely nem az övé. A Tömörkény magyar parasztját többé nem látja eleven ember. Az ő bánatos, fáradt szeme volt az utolsó, amely úgy látta Magyarországot, amilyen az a háború előtt volt, a parasztot, aki hősi halott névvel cserélte fel évszázados nevét, az Alföldet, amely földi Kánaán volt. Történelem lett Tömörkény költészete, mint a Kossuth országa, Petőfi Tisza folyója, a nagy magyar Alföld gazdagsága.
„Európa Édene”: - s most egy csöndes mozdulattal eltávozott maga is gyönyörűséges költészete után, a magyar mitológiába. 

Ő még látta a kanyargó Tiszát, a boldog parasztot, az áldott búzaszemet, az erőt osztó napsugarat, termést fakasztó tavaszi záport: - még látta, és megírta a boldog Magyarországot. Mária országának közepén, hívó harangok csengésétől áldott Szegeden, búzaszentelő napjának mennyei tündöklésében, megindult áhítattal termésére boruló földnépével, megelégedett, csendes, a tavasz csodáiban vakon hívő lelkekkel teli: látta Magyarországot. Amikor az ő szomorkásan merev pillantása érte a földeket és a látóhatárt az országrészben, ahol legnagyobb a Tisza és legegyenesebb a föld: törvényében, halhatatlanságában, verejtékes munkájában bizakodva, nyugodtan ballagott a magyar paraszt, mint a nagy emberi életnek (igénytelen, sorsával nem vitázó, csöndes örömeiben megnyugvó, a hosszú ősz tartós hervadásával lehajló) szántóvetője.
Olyan halkan múlt el az élet a Tömörkény országában, mint egy szendergés vagy egy kocsikeréknek a kelepelése a pusztaságon. A szélmalmok csöndes forgása a látóhatáron, a füvek szinte szemmel látható növekedése, a távoli tanyáknak őskori csendje, a Tiszának megbékélt, megnyugvó folydogálása, a háborúmentes emberélet biztonsága, a jegenye módjára, lassan növekvő új generáció csöndben történő felváltása, a kiszolgált kocsikerekeknek szinte emberi pihenése: - ez volt a Tömörkény Magyarországa. Ezért közeli rokona ő klasszikussá lett régebbi költőinknek és íróinknak, akik a magyarságnak olyan tavaszait és termő nyarait írták és látták, amely évszakok többé nem térnek vissza a háborúban összeroskadó hazába.

A korszak legnevesebb magyar költője tér meg a szegedi temetőbe. Könyvei. Amelyek az eljövendő, merengő emlékezetnek, magyar bánatnak ereklyéi, késő korszakokig nem hagyják elfelejteni azt a csendesen boldogtalan, de nagyjában boldog Magyarországot, amely a Duna és a Tisza közepén elterült, együtt lélegzett a tavasszal, csöndben pihent a hó alatt.

Az Alföld felett álomként tűnik el a látóhatár felé egy fehér kócsagmadár. 

Ez volt a Tömörkény lelke” 

Krúdy Gyula 1917. április 25.

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 46
Tegnapi: 56
Heti: 46
Havi: 1 439
Össz.: 314 523

Látogatottság növelés
Oldal: Tömörkény plakett
érembolt (limited issue) Lapis András szobrászművész érmei - © 2008 - 2021 - erembolt.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »