érembolt (limited issue) Lapis András szobrászművész érmei

Kedvező ár! Gazdag választék! Magas művészi színvonal, alacsony példányszám! Kapcsolat: +36 30 9 68 41 63

A főherceg a Habsburg-monarchia trónörököse volt; őreá várt - egyebek között - az osztrák császári és magyar királyi trón. Sophie Chotek viszont egyszerű grófnő volt, alacsonyabb rangú annál, semhogy teljes jogú császári Habsburg-hitves lehessen. Ferenc Ferdinándnak írásban le kellett mondani a házasságból születendő gyermekek jogairól. A felesége nem lett főhercegnő, császári fenség. Sok lelkes monarchista érezte úgy, hogy ez nem sok jót jósol a Habsburg-dinasztiának. Azt azonban senki sem látta előre, hogy Ferenc Ferdinánd az esküvője napján kitűzte a halála napját is, és még kevésbé azt, hogy ez még sok millió ember halálához vezet. Végső soron ezen az esküvői napon kezdett el ugyanis parázslani az első világháború gyújtózsinórja.

Ferenc Ferdinánd brutális, önfejű, ellentmondást nem tűrő ember volt, nem demokratikus korba való. Egyetlen jó tulajdonsága ellensúlyozta hibáit:
szerette a feleségét.
Bosszantotta, hogy a felesége nem osztozhat a pompában, még csak nem is ülhet az oldalán nyílvános szereplései alkalmával. De volt egy kiskapu: a főherceg tábornagy volt, és az osztrák-magyar hadsereg főfelügyelője. Amikor katonai minőségében járt el, akkor a felesége is élvezhette az ő rangjának kijáró tiszteletet. Ennélfogva a főherceg 1914-ben úgy döntött, hogy megszemléli a boszniai hadsereget. A tartomány fővárosában, Szarajevóban a főherceg és a felesége nyitott autóban, egymás mellett parádézhattak június 28-án, házassági évfordulójuk napján.
Így vezetett a szerelem a főherceg halálához." 

forrás: A.J.P.Taylor

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 63
Heti: 259
Havi: 1 386
Össz.: 386 685

Látogatottság növelés
Oldal: 1914. június 28. Szarajevó
érembolt (limited issue) Lapis András szobrászművész érmei - © 2008 - 2024 - erembolt.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »